Makaron muszle faszerowane pieczarkami

©BiteDelite-zapiekany-makaron-muszle-z-pieczarkami-4273 ©BiteDelite-zapiekany-makaron-muszle-z-pieczarkami-4277 ©BiteDelite-zapiekany-makaron-muszle-z-pieczarkami-4289

PRZEPIS

Składniki

  • makaron muszle ok 12 sztuk ugotowanych al dente
  • 1 cebula pokrojona drobno
  • 3-4 duże pieczarki, pokrojone
  • 1 oliwa z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (można zastąpić ewentualnie żółtym serem, np. gouda)
  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • sól, pieprz do smaku
  • + więcej parmezanu do posypania

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić z ognia, przestudzić.
  2. Ugotowany makaron wypełniać grzybowym farszem i układać w żaroodpornym naczyniu.
  3. W garnku podgrzać mleko, dodać parmezan i ricottę. Gotować przez 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Sos serowy wlać powoli na dno naczynia z faszerowanymi muszelkami makaronowymi. Całość posypać jeszcze dowolna ilością parmezanu (według upodobań)
  5. Piec w temp. 220 st C przez ok 25 minut.
Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?