Lekki i apetyczny przepis na obiad. Na szybko. Dla wielbicieli łososia i słodkich smaków. Mój ulubiony ostatnio przepis. Już zapowiadam kilka wariacji na ten temat – mam nadzieję, że szybko Wam się nie znudzi.
PRZEPIS
Składniki:
- filet z łososia (ok 150-200g)
- garść świeżych truskawek
- kilka świeżych liści mięty
- sok z cytryny
- świeżo zmielona sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Umyty filet z łososia skropić obficie sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
- Na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu usmażyć łososia. Przed smażeniem nie trzeba ściągać skóry z łososia. Zostanie ona na patelni i zabezpieczy rybę przed przypaleniem.
- W między czasie w malutkim rondelku podgrzewać na małym ogniu ocet balsamiczny z miodem do czasu aż się zredukuje i zgęstnieje. Ok 2 minut. Nie za długo aby zbytnio nie stwardniał.
- Obrać i pokroić umyte truskawki.
- Sos balsamiczny rozlać na talerzu. Położyć usmażonego łososia a następnie przykryć go pokrojonymi truskawkami.
- Posypać liśćmi mięty i podawać.