Pyszne gnocchi z dodatkiem pieczonych lub gotowanych buraków,z delikatnym serkiem mascarpone, makiem i świeżymi ziołami. Bardzo popularny włoski przepis, swoją potrawę zmodyfikowałam z tego przepisu (KLIK!)
Niezwykłe kluski na jeden kęs rozpływają się w ustach a ich piękny różowy kolor pobudza apetyt…!
Taka przystawka z pewnością sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, i nie tylko!
PRZEPIS
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki + więcej do podsypania
- 2-3 buraczki
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- mak do posypania (można zastąpić innymi ulubionymi dodatkami do kluseczek, np: ser, orzechy, migdały…)
- liście świeżej szałwii, roszponki lub rukoli do dekoracji
- 2 łyżki masła
- Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez ok 45 min w 180 st C. Można użyć gotowanych buraczków jednak pieczone są o wiele smaczniejsze! Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Mascarpone wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz a także szczyptę gałki muszkatołowej. Połączyć z burakami. Dodać mąkę. Wymieszać. W zależności od tego jak ciasto chłonie mąkę można jej dodać więcej. Nie przejmować się gdy będzie zbyt kleiste.
- Gotowe ciasto można schłodzić lub od razu przygotowywać z niego kluseczki.
- Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je na 1-2 cm kosteczki.
- W każdej kosteczce zrobić palcem dziurkę lub przycisnąć delikatnie widelcem.
- Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
- Na patelni roztopić masło, podsmażyć gnochhi. Posypać makiem, przełożyć na talerze.