


Chrupiąca skórka a pod nią rozpływająca się czekolada. Błyskawiczny w przygotowaniu przepis na znakomity deser. Zastrzyk endorfin gwarantowany:)
PRZEPIS
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady deserowej
- 100 g masła
- 100 g maki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- dodatkowo: łyżka masła, kakao i cukier puder
Przygotowanie:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 4 kosteczki odłożyć na później.
- Gdy czekolada się roztopi dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Osobno ubić jajka wraz z zółtkami na gładką masę. Dodać mąkę i miksować chwilę.
- Gdy czekolada nie jest gorąca dodajemy do ciasta i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
- Kolkilki lub inne foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao.
- Wlać masę do pełna każdej foremki pamiętając, że ciasto nie urośnie.
- Do środka każdej masy włożyć po 1-2 kostki odłożonej wcześniej czekolady.
- Tak przygotowane foremki możemy zamrozić i trzymać tak nawet przez 3 tygodnie i wyciągnąć dopiero 30 min przed planowanym podaniem.
- Jeżeli deser przygotowujemy od razu, wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180st.
- Wyjmujemy po 12 minutach lub 20-25 jeśli foremki były zamrożone.
- Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasteczka na talerze, udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną albo lodami.
- Delektować się cudownym smakiem:)