PRZEPIS
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1/6 szklanki stewii w pudrze lub 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
- Mąkę przesiać, dodać kakao, pokrojone masło, cukier lub stewię, sól. Wszystko razem wyrobić.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
- Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 180st C aż ciasto będzie kruche.
CZEKOLADOWE GANACHE z bananami
Składniki
- 100g gorzkiej czekolady, pokruszonej
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 40g masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżkki stewii w pudrze lub 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 banany
Przygotowanie
- W garnuszku podgrzać śmietankę, uważać by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć z ognia.
- Wrzucić kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Miksować przez ok 1-2 minuty.
- Dodać masło i ewentualnie posłodzić a nastepnie jeszcze chwilę miksować.
- Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto.
- Banany pokroić w plasterki i udekorować wierzch ciasta.
- Schłodzić tartę przez minimum 30 minut.