Crostini to maleńkie i chrupiące kanapeczki z różnymi składnikami, które z pewnością staną się przebojem każdej imprezy. Są smaczne, zawsze wychodzą idealne i za każdym razem zaskakują swoim nakryciem. Ja przygotowałam jedną z ulubionych wersji, czyli crostini szpinakowe!
PRZEPIS
Składniki:
- 1 duża bagietka
- 1/2 opakowania świeżego lub 1/4 mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/2 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
- 20g sera feta, pokruszonego
- sól i pieprz
- sezam
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć.
- Następnie wrzucić umyte liście świeżego szpinaku lub rozmrożony szpinak, przykryć i dusić przez kilka minut.
- Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Odsączyć dokładnie.
- Wymieszać wraz z pokruszonym serem feta. Odstawić.
- Bagietkę pokroić na małe kromki.
- Na wierzchu każdej kromki ułożyć łyżeczkę farszu.
- Włożyć do piekarnika.
- Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
- Posypać sezam i podawać.