PRZEPIS (Martha Stewart inspiracją)
Składniki
- 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze + 1 łyżeczka do posmarowania patelni
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka do podsypania patelni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do posypania śliwek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego lub mleka)
- 3-4 dojrzałe i pokrojone śliwki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Patelnię (ok 18cm średnicy) posmarować masłem i podsypać mąką.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Dodać jajko i miksować.
- Następnie dodać mąkę na zmianę z maślanką (w kilku turach) cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Ciasto przełożyć na patelnię. Ułożyć na wierzchu 3/4 pokrojonych śliwek, podsypać 1 łyżką cukru.
- Piec ok 15 minut i następnie wyciagnąć z piekarnika i ułożyć na wierzchu pokrojone śliwki. Pierwsza część śliwek zapadnie się na dno podczas pieczenia.
- Piec jeszcze 25-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wystudzić.
- Podawać z lodami.
oh crap, trzeba jeszcze mieć piekarnik. A już miałem nadzieję :(