PRZEPIS
Składniki:
- 100g masła
- 120 g gorzkiej czekolady chocolate
- 120 g cukru
- 150 g mąki
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 gruszki
Przygotowanie:
- Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać 3-4 łyżki wody.
- Dodać cukier, zmiksować i odstawić do ostudzenia.
- Gdy czekolada nie będzie gorąca, ciągle miksując dodawać po kolei jajka, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać.
- Ciasto wylać do kwadratowej lub okrągłej formy, na wierzchu ułożyć gruszki.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 50 minut, aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu będzie suchy.
- Ciasto po ok 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika wyłożyć z formy i pokroić.