PRZEPIS
Składniki:
- 150g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 1/3 szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niebawem dodam przepis na jego wykonanie) lub kropla aromatu
- ok 80 g m&m’s
Przygotowanie:
- Masło roztopić na patelni i odstawić do wystygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- W misce utrzeć cukier z przestudzonym masłem, miksować ok 3 minut. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i miksować na gładką i puszysta masę.
- Powoli dosypywać mąkę przesiana ze szczypta soli i z proszkiem do pieczenia.
- Miksować wszystko razem i przełożyć do żaroodpornej patelni (moja ma 18cm średnicy), w której rozpuszczone zostało wcześniej masło.
- Posypać na wierzchu m&m’sami.
- Piec ok 30 min aż ciastko nabierze złoto brązowego-koloru.
- Podawać ciepłe z gałką lodów waniliowych, kleksem bitej śmietany lub ze szklanką mleka do popicia.