Chrupiąca zapiekanka zimniaczana – gratin

eDelite-zapiekane-ziemniaki-1972 eDelite-zapiekane-ziemniaki-1981

Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych obiadowych zapiekanek. Niewiele składników, niewiele pracy za to wiele smaku. Ze szklanką mleka smakuje wybornie.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 1/2 szklanki śmietanki (użyłam kremówki ale w wersji light może być mniej procentowa)
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  2. Żaroodporne naczynie do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła.
  3. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać 1/3 sera. Rozsypać pokruszone masło. Okołe 1 łyżeczka na wartsę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  4. Powtórzyć aż zużyte zostaną wszytskie ziemniaki i ser.
  5. W małym rondelku wymieszać bulion ze smietanką i podlać ziemniaki.
  6. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na ok 20-30 minut.
  7. Po uływie tego czasu, ściągnąć folię i zapiekać jeszcze przez ok 20-30 min, aż górna warstwa ziemniaków zarumieni się i będzie chrupiąca.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?