Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych obiadowych zapiekanek. Niewiele składników, niewiele pracy za to wiele smaku. Ze szklanką mleka smakuje wybornie.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 3/4 szklanki startego sera żółtego
- 1/2 szklanki śmietanki (użyłam kremówki ale w wersji light może być mniej procentowa)
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Żaroodporne naczynie do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła.
- Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać 1/3 sera. Rozsypać pokruszone masło. Okołe 1 łyżeczka na wartsę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Powtórzyć aż zużyte zostaną wszytskie ziemniaki i ser.
- W małym rondelku wymieszać bulion ze smietanką i podlać ziemniaki.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na ok 20-30 minut.
- Po uływie tego czasu, ściągnąć folię i zapiekać jeszcze przez ok 20-30 min, aż górna warstwa ziemniaków zarumieni się i będzie chrupiąca.