Bataty pieczone

Chrupiące, mogą być nieco ostre jeśli zechcesz. Bardzo smaczne i zdrowe! Frytki z batatów mogą być znakomitym dodatkiem do obiadu. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo. Koniecznie musicie tego spróbować!

Składniki

  • 1 duży batat na osobę
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielona sól, pieprz
  • w zależności od smaku, można użyć dodatkowo: słodkiej lub ostrej papryki, kminek, posiekane świeże zioła (pietruszka, kolendra) lub tak jak ja, biały sezam.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  2. Umyte i wyszorowane bataty pokroić w grube paski (można obrać ze skórki jednak ja wolę z). Skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
  3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy bataty i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Dopóki bedą lekko przypieczone, w środku miękkie ale na zewnątrz chrupiące.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami (sezam, zioła, zmielone ostre przyprawy).
  5. Do frytek pasuje jogurt oraz sosy i dipy na bazie śmietany.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?