Chrupiące, mogą być nieco ostre jeśli zechcesz. Bardzo smaczne i zdrowe! Frytki z batatów mogą być znakomitym dodatkiem do obiadu. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo. Koniecznie musicie tego spróbować!
Składniki
- 1 duży batat na osobę
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielona sól, pieprz
- w zależności od smaku, można użyć dodatkowo: słodkiej lub ostrej papryki, kminek, posiekane świeże zioła (pietruszka, kolendra) lub tak jak ja, biały sezam.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
- Umyte i wyszorowane bataty pokroić w grube paski (można obrać ze skórki jednak ja wolę z). Skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy bataty i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Dopóki bedą lekko przypieczone, w środku miękkie ale na zewnątrz chrupiące.
- Po wyjęciu z piekarnika, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami (sezam, zioła, zmielone ostre przyprawy).
- Do frytek pasuje jogurt oraz sosy i dipy na bazie śmietany.