Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu grillowana przekąska! Kto regularnie śledzi mojego bloga wie, że bardzo lubię połączenie smaku mięsa lub ryb z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny łosoś z dodatkiem ananasa i wędzonego bekonu. Z grilla, patelni lub piekarnika… oto mój pomysł na danie imprezowe! Szaszłyki podane w towarzystwie bardzo aromatycznego dipu barbecue to strzał w dziesiątkę! Błyskawiczny w przygotowaniu dip idealnie podkreślił smak szaszłyków. Polecam!
PRZEPIS
Składniki:
- 100 g fileta z łososia
- 4-5 plastrów ananasa (świeżego obranego i pokrojonego lub z puszki)
- 4 plastry bekonu wędzonego
- sok z cytryny
- szczypta przypraw i pieprzu cayenne
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Filet z łososia pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Można lekko oprószyć solą.
- Plastry ananasa i bekonu pokroić na mniejsze kawałki i ponabijać naprzemiennie na patyczki.
- Grillować 10-12 min, aż bekon stanie się chrupiący.
- W między czasie przygotować DIP: ketchup wymieszać dokładnie z 2 łyżkami wody i przyprawami (suszone ziola takie jak kolendra, mielony kmin rzymski, czosnek, pieprz cayenne dla ostrości. Gotowe!
- Szaszłyki podawać wraz z dipem.