Wiśniowo – cynamonowe ślimaki drożdzowe

BiteDelite-wisniowo-cynamonowe-slimaczki-drozdzowe-9215

BiteDelite-wisniowo-cynamonowe-slimaczki-drozdzowe-9223

Aromatyczne drożdżówki na jeden kęs. Z wiśniowym nadzieniem i z cynamonową nutą. Pyszne!

PRZEPIS

Składniki:

  • 300g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 100ml letniego mleka
  • 35g cukru
  • 50g masła miękkiego (użyłam Lurpak klasyczne)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 100ml konfitury wiśniowej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
  3. Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
  6. Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
  7. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
  8. Ciasto wałkować na grubość ok 5mm najlepiej na kształ prostokąta.
  9. Ciasto posmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
  10. Zawinąć w podłużny rulon, który na całej długości pokroić na 2 cm kawałki.
  11. Piec przez 25-30 min.

Skomentuj

Zobacz również