8392626455_e38c383a4c_z

8393711444_7249300356_z

8393711618_8241d295b0_z

Mocno czekoladowe babeczki, idealne na każdą okazję!

PRZEPIS:

Składniki:

składniki suche:

  • 2 szkl mąki
  • 1  szkl cukru
  • odrobina prawdziwej wanilii (użyłam Kotanyi)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

składniki mokre:

  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schlodzonego masła

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.

Krem czekoladowy z mascarpone

  • 50 g  miękkiego masła
  • 200 g serka mascarpone
  • odrobina wanilii (użyłam prawdziwej Kotanyi)
  • 100 g roztopionej czekolady deserowej
  • 350 g cukru pudru
  1. Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać wanilię, cukier i  roztopioną wystudzona czekoladę. Miksować na gładką masę.
  2. Wstawić na chwilę do lodówki by krem nieco stężał.
Follow:

Komentarzy: 2

  1. Meg
    01/02/2016 / 12:41

    Ile wychodzi z tego przepisu babeczek?

Skomentuj