PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/3 szklanki drobno rozdrobnionych płatków kukurydzianych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych |(solonych)
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem konsystencja będzie lekko kremowa.
- Dodać jajko i mieszać aż ładnie się połączy.
- Następnie dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Połączyć. Dalej dodać płatki owsiane i płatki kukurydziane i wszystko razem dobrze wymieszać. Na końcu wsypać orzechy tak dużo jak lubimy – min. 1 szklanka, delikatnie wymieszać.
- Na lekko natłuszczonej tacy piekarnika układać łyżką kulki ciasta w kilku centymetrowej odległości. Na koniec rozgnieść je lekko.
- Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 do 12 minut, aż uzyskają złoty kolor.