PRZEPIS
Składniki:
- 300g mąki
- 15g świeżych drożdży
- 100ml letniego mleka
- 35g cukru
- 50g masła miękkiego (użyłam Lurpak klasyczne)
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 100ml konfitury wiśniowej
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
- W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
- Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
- Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
- Piekarnik nagrzać do 170 st C.
- Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
- Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
- Piec przez 25-30 min.
- Gotowy wieniec może być pysznym gwiazdkowym prezentem lub wyjątkową dekoracją świątecznego stołu!