Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem

8297612727_59f86668ee_z

8297612819_d4dd2b2e26_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 300g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 100ml letniego mleka
  • 35g cukru
  • 50g masła miękkiego (użyłam Lurpak klasyczne)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 100ml konfitury wiśniowej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
  3. Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
  6. Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
  7. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
  8. Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
  9. Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
  10. Piec przez 25-30 min.
  11. Gotowy wieniec może być pysznym gwiazdkowym prezentem lub wyjątkową dekoracją świątecznego stołu!
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?