Serca bezowe

BiteDelite-bezy-serca-1869

BiteDelite-bezy-serca-1877

BiteDelite-bezy-serca-1882

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt sprawdzi się idealnie podczas walentynkowej kolacji, i nie tylko

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 białka
  •  1/2 szklanki cukru (lub kilka kropel stewii w płynie)
  • dodatkowo można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier (lub stewię) i dalej miksować.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt serc.
  3. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h, do wysuszenia.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?