Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt sprawdzi się idealnie podczas walentynkowej kolacji, i nie tylko
PRZEPIS
Składniki:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru (lub kilka kropel stewii w płynie)
- dodatkowo można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier (lub stewię) i dalej miksować.
- Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt serc.
- Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h, do wysuszenia.