Naleśniki

Naleśniki to jedno z ulubionych potraw wielu osób. Nic dziwnego, są pyszne a przede wszystkim bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Te delikatne placuszki to doskonały pomysł zarówno na danie główne jak i deser. Idealnie usmażone naleśniki powinny być cienkie, delikatne, nie powinny się rwać, ani też ociekać z tłuszczu.  Farsz, jaki w nie zawiniemy, zależy od nas. Może być słodki – z owocami, bakaliami, czekoladą, kremem toffi i bitą śmietaną lub słony, wytrawny. Ile smaków, tyle przepisów na naleśniki. Naleśniki mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na chłodno, wszystko zależy od tego jak nam bardziej smakują. Jeśli nie jesteś doświadczony w smażeniu naleśników, najlepiej przygotuj ciasto o konsystencji niezbyt gęstej, lejącej się śmietany.

Przepis podstawowy na naleśniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • pół szklanki wody,
  • pół łyżeczki oliwy,
  • szczypta soli

Wszystko to wymieszać lub zmiksować, aż ciasto stanie się aksamitne.  Można smażyć naleśniki od razu lub pozwolić ciastu zgęstnieć przez odstawienie go na ok. pół godziny. W tym czasie drobinki mąki spęcznieją i połączą się dokładnie z resztą składników.Do ciasta można dodać też 3 łyżki cukru. O ile naleśniki będą na słodko.

Jeśli patelnia jest już dobrze nagrzana zaczynamy smażenie. Nie należy wlewać na patelnię zbyt dużej porcji ciasta od razu gdyż naleśniki mogą wyjść zbyt grube. Ważne jest odpowiednie przechylanie patelni podczas wlewania ciasta na patelnię, dzięki czemu rozleje się ono równomiernie na całej powierzchni.

Gdy ciasto zetnie się na całej powierzchni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik, podważamy go i zdecydowanym ruchem przewracamy go na drugą stronę. Po usmażeniu zsuwamy go na talerz.

Warto pamiętać:

  • nie smażyć naleśników od razu po przygotowaniu ciasta, odstawić je na ok pół godziny
  • do smażenia nie dodawać zbyt wiele oliwy czy oleju, dzięki czemu będą zdrowsze, smażąc na specjalnych patelniach z odpowiednią nieprzywierającą powłoką, można całkowicie zrezygnować z tłuszczu
  • do ciasta dodać wodę gazowaną – będą puszyste
  • aby naleśniki były delikatniejsze, zamiast mleka przyrządzić ciasto na bazie śmietany lub maślanki
  • w każdej postaci można podsmażyć lub odgrzać naleśniki na patelni, można też zapiec je w piekarniku.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?