Biszkoptowe ciasto ze śliwkami

BiteDelite-ciasto-ze-sliwkami-4-2

BiteDelite-ciasto-ze-sliwkami-4-0150

BiteDelite-ciasto-ze-sliwkami-4-0152

 

 

PRZEPIS mojej mamy <3

Uniwersalny przepis na ciasto z owocami, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny wypiek! Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Na wierzch możemy ułożyć sezonowe owoce, w moim przypadku były to śliwki.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • 300 g jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki obrane bez pestek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty i dodawać na zmianę trochę cukru i jajka.
  3. Cały czas miksując na małych obrotach dodawać po kolei poszczególne składniki:  jogurt olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, przelać ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzch ułożyć śliwki.
  6. Piec przez ok 50 min, do tzw. „suchego patyczka”,  aż ciasto będzie rumiane.
  7. Po wyciągnięciu  z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?