PRZEPIS mojej mamy <3
Uniwersalny przepis na ciasto z owocami, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny wypiek! Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Na wierzch możemy ułożyć sezonowe owoce, w moim przypadku były to śliwki.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/5 szklanki oleju rzepakowego
- 300 g jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub maślanką)
- 3 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki obrane bez pestek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty i dodawać na zmianę trochę cukru i jajka.
- Cały czas miksując na małych obrotach dodawać po kolei poszczególne składniki: jogurt olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia.
- Aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, przelać ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułożyć śliwki.
- Piec przez ok 50 min, do tzw. „suchego patyczka”, aż ciasto będzie rumiane.
- Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.