PRZEPIS
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- liście szpinaku lub bazylii
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
- paluchy grissini
Przygotowanie:
- Oliwę z oliwek wlać do garnka, podgrzewać na małym ogniu, dodać pokrojoną w piórka cebulę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć chwilę 3-5 minut.
- Dodać pomidory z puszki i łyżeczkę cukru.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Gotować przez chwilę. Zmiksować blenderem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać pół szklanki lub jeśli to konieczne, jeszcze więcej wody.
- Podawać krem udekorowany śmietaną razem z paluchami grissini, liśćmi bazylii lub szpinaku..