Zupa krem z kukurydzy z dodatkiem chili i migdałów

©BiteDelite-krem-z-kukurydzy-chili-9118

©BiteDelite-krem-z-kukurydzy-chili-9106

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2  cebuli, posiekanej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2-1 papryczka chilli, posiekana
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić w dużym rondelku. Dodać 2-3 łyżki bulionu i cebulę, przykryć i dusić do miękkości.
  2. Dodać ziarna kukurydzy i dusić przez kilka minut.
  3. Następnie podlać bulionem warzywnym (2 1/2 – 3 szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut. W między czasie dodać pokrojoną papryczkę chilli, mleczko kokosowe i sok z limonki.
  4. Zmiksować przy pomocy blendera.
  5. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Serwować ciepły krem, posypany płatkami migdałów.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?