©BiteDelite-krem-z-kukurydzy-chili-9118

©BiteDelite-krem-z-kukurydzy-chili-9106

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2  cebuli, posiekanej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2-1 papryczka chilli, posiekana
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić w dużym rondelku. Dodać 2-3 łyżki bulionu i cebulę, przykryć i dusić do miękkości.
  2. Dodać ziarna kukurydzy i dusić przez kilka minut.
  3. Następnie podlać bulionem warzywnym (2 1/2 – 3 szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut. W między czasie dodać pokrojoną papryczkę chilli, mleczko kokosowe i sok z limonki.
  4. Zmiksować przy pomocy blendera.
  5. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Serwować ciepły krem, posypany płatkami migdałów.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.