Sezon na rozgrzewające zupy trwa na dobre. I świetnie bo nic tak jesienią nie rozgrzeje podczas dnia jak miska gorącej zupy! Zupy brokułowe są jednymi z moich ulubionych lecz tym razem przepis urozmaiciłam dodatkiem dojrzewającego szwajcarskiego sera. Wyszło pysznie.
PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 1l bulionu warzywnego
- 100g startego sera (ja użyłam dojrzewającego sera z serii Deluxe do kupienia w sklepie Lidl)
- 12 łyżeczki kurkumy
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- grzanki
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody z niewielką ilością cukru i solą, w proporcji 1 łyżeczka na litr wody włożyć różyczki brokuła i gotować ok 10 minut. Jak warzywo będzie dostatecznie miękkie, odcedzić i zalać bulionem.
- Zagotować a następnie zmiksować przy pomocy blendera.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kurkumę (zupa nabierze mocniejszego koloru).
- Ser zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z domowymi grzankami.