Zachwycił mnie tort czekoladowy znaleziony na blogu Kwestia Smaku, przypomina mi Devil’s Cake wg Nigelli a to jeden z moich ulubionych. Podobne w składzie i smaku. Swój tort poddałam lekkim modyfikacjom i wyszło cudownie czekoladowe, diabelsko kuszące i obłędne w smaku. Wykorzystałam 10! tabliczek gorzkiej prawdziwej czekolady. Jest to rozkosz w najczystszej postaci! Polecam :)

BITEDELITE-tort-czekoladowy-7675

BITEDELITE-tort-czekoladowy-7677

BITEDELITE-tort-czekoladowy-7672

PRZEPIS (podwójna porcja na formę o średnicy 28 cm)

Składniki:

Ciasto

  • 400-450g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 400g masła
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 340g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g kakao
  • 450 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym lub brązowym)
  • 6 jajek
  • 160 ml maślanki lub jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 400-450 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • gładka deska do krojenia
  • ostry nóż

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy wysmarować miękkim masłem, jeśli nie ma pewności, czy tortownica jest szczelna, dla pewności dno wyłożyć papierem do pieczenia przed zapięciem obręczy, aby brzegi papieru pozostały na zewnątrz formy.
  2. Ciasto: połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w garnuszku razem z masłem oraz kawą rozpuszczoną w szklance wody. Podgrzewać na maleńkim ogniu tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Ciągle mieszając aby czekolada się nie przypaliła.
  3. Do miski przesiać mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i kakao.
  4. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z maślanką (lub jogurtem natuarlanym) na jednolitą masę. Nie ubijać.
  5. Delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek.
  6. Przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec bez termoobiegu przez 90 minut.
  7. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Gdy patyczek jest suchy, a na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka możemy zacząć studzić ciasto. Po wystudzeniu delikatnie kroimy na 3 blaty. Tutaj pomocny okazał się nóż strunowy do biszkoptu. Jeśli któryś z blatów połamie się lub pokruszy nic strasznego! Krem wszystko pięknie sklei.
  8. Krem. Czekając, aż ciasto wystygnie, przygotowujemy przełożenie i jednocześnie polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z połamaną na drobne kostki czekoladą i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do stężenia. Gdy wystygnie i stanie się tak gęsta jak lawa, przełożyć nią tort oraz posmarować wierzch tortu.
  9. Dekoracja: roztopić 1 tabliczkę czekolady i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 1 godziny, aż masa stężeje, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście.

 

Follow:

Komentarzy: 17

  1. Maggie
    14/03/2016 / 23:45

    Piękny tort. Wygląda dostojnie.:)

  2. gin
    15/03/2016 / 09:34

    na zdjęciach wygląda obłędnie, wierzę na słowo jaki jest pyszny, przy okazji może się skuszę i zabiję swoją dietę :P

    • 16/03/2016 / 20:04

      nie chcę kusić ale mały kawałek od czasu do czasu, to nie grzech przeciwko diecie:)

  3. Elzbieta
    15/03/2016 / 11:56

    bardzo podoba mi sie ten przepis,dziekuje i pozdrawiam

  4. Browar Lubicz
    15/03/2016 / 15:45

    Wow! Tort wygląda mega fantastycznie. Ślinka aż cieknie ;)

  5. Aga W.
    15/03/2016 / 20:00

    Zamarzył mi się taki kawałek :) piękny tort :)

  6. Anonimowy
    15/03/2016 / 21:49

    Dziękuję za dokładny przepis! To będzie mój pierwszy tort w życiu, ale z taką instrukcją na pewno udaaaaaany ;)
    Pozdrawiam :)

    • 16/03/2016 / 20:02

      Powodzenia! Nie jest taki trudny i warto się poświęcić dla tego smaku! Pamiętaj tylko żeby krem trochę zgęstniał, bądź przy tym cierpliwa :)

  7. Aniulla
    15/03/2016 / 23:05

    Robiłam kiedyś diabelski tort Nigelli i tak! On ma nieziemski smak! Jednak musze przyznać, że masz smykałkę do dekorowania, do fotografowania i w ogóle… on wyglada tak, że ślina cieknie po klawiaturze! :P

  8. 16/03/2016 / 18:43

    Ależ on cudownie wygląda! I ta ilość czekolady… Zdecydowanie woła do mnie: zjedz mnie :D

    • 16/03/2016 / 20:01

      to prawda, przepięknie pachnie (pachniał;)) tą prawdziwą czekoladą :)

Skomentuj