Tarta brokułowa z serkiem topionym

6970215604_64ab649aed_z6970215974_972953e316_z

7116293995_16db660f9b_z

6970215740_befa4cb38d_z

PRZEPIS dla 4-6 osób

KRUCHY SPÓD

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
  2. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
  3. Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru.
BROKUŁOWO – SEROWE NADZIENIE
Składniki:
  • 2 jaja
  • różyczki z 1 brokuła
  • 150g serka topionego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
  2. Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
  3. Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
  4. Zapiekać przez ok 35 min.
  5. Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?