PRZEPIS dla 4-6 osób
KRUCHY SPÓD
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
- Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru.
BROKUŁOWO – SEROWE NADZIENIE
Składniki:
- 2 jaja
- różyczki z 1 brokuła
- 150g serka topionego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
- Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
- Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
- Zapiekać przez ok 35 min.
- Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.