Szparagi w aksamitnym sosie

BiteDelite-szparagi-z-delikatnym-sosem-9495

BiteDelite-szparagi-z-delikatnym-sosem-9486

BiteDelite-szparagi-z-delikatnym-sosem-9488

PRZEPIS

Składniki:

  • 250g zielonych szparagów
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeży szpinak

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
  2. Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
  3. W międzyczasie przygotować sos: ostudzone roztopione wcześniej masło zmiksować z żółtkiem i sokiem z limonki na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać dopóki szparagi nie będą gotowe.
  4. Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżego szpinaku.
  5. Polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

 

Dla osób na diecie proponuję smaczną i lekką alternatywę do holenderskiego sosu: wymieszać jogurt naturalny z ulubioną musztardą w proporcji 1:1, przyprawić pieprzem.

Skomentuj

Zobacz również