Szaszłyki z łososiem, bekonem i słodkim ananasem

BiteDelie-szaszlyki-losos-ananas-bekon-0028

BiteDelie-szaszlyki-losos-ananas-bekon-0035

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu grillowana przekąska! Kto regularnie śledzi mojego bloga wie, że bardzo lubię połączenie smaku mięsa lub ryb z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny łosoś z dodatkiem ananasa i wędzonego bekonu. Z grilla, patelni lub piekarnika… oto mój pomysł na danie imprezowe! Szaszłyki podane w towarzystwie bardzo aromatycznego dipu barbecue to strzał w dziesiątkę! Błyskawiczny w przygotowaniu dip idealnie podkreślił smak szaszłyków. Polecam!

PRZEPIS

Składniki:

  • 100 g fileta z łososia
  • 4-5 plastrów ananasa (świeżego obranego i pokrojonego lub z puszki)
  • 4 plastry bekonu wędzonego
  • sok z cytryny
  • szczypta przypraw i pieprzu cayenne
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Można lekko oprószyć solą.
  2. Plastry ananasa i bekonu pokroić na mniejsze kawałki i ponabijać naprzemiennie na patyczki.
  3. Grillować 10-12 min, aż bekon stanie się chrupiący.
  4. W między czasie przygotować DIP: ketchup wymieszać dokładnie z 2 łyżkami wody i przyprawami (suszone ziola takie jak kolendra, mielony kmin rzymski, czosnek, pieprz cayenne dla ostrości. Gotowe!
  5. Szaszłyki podawać wraz z dipem.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?