PRZEPIS
Składniki
- 6-8 drewnianych patyczków do szaszłyków
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 piersi kurczaka
- świeży ogórek, pokrojony w drobna kosteczkę
- kilka plastrów sera, pokrojone w drobna kosteczkę
- rukola
- dip: jogurt wymieszany z musztardą w proporcjach 1:1
Przygotowanie:
- W misce wymieszać jogurt z przyprawami.
- Kurczaka pokroić na 1 centymetrowej grubości paski i marynować w przygotowanej mieszance przez min 20 min, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
- Piekarnik nagrzać do 250 st C.
- Patyczki zamoczyć w wodzie aby się nie przypaliły, nadziewać na nie kurczaka i układać na ruszcie.
- Piec przez 8-10 min aż mięso będzie zarumienione ale nadal soczyste i niewysuszone.
- Podawać jako sałatkę razem z liśćmi świeżej rukoli wymieszanymi z serem i ogórkiem, pokrojonymi w drobną kosteczkę i polanymi jogurtowo – musztardowym dipem.