Ile łyżek cukru spożywasz w ciągu dnia? Pewnie nie jesteś w stanie podać nawet przybliżonej ilości bo cukier jest prawie wszędzie – czy to w słodkich napojach, czy sokach, owocowych jogurtach, w ketchupie, a nawet w chlebie. Warto więc zastanowić się jakie problemy zdrowotne płyną ze spożywania cukru: próchnica, otyłość, cukrzyca, osłabienie. Do tego cukier uzależnia. Im więcej go spożywasz, tym większą masz na niego ochotę… Wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie powinni zainteresować się małą zieloną niepozorną roślinką, jaką jest stewia! Aż 300-krotnie słodsza od cukru i zupełnie bezkaloryczna, powoli przestaje być ciekawostką spożywczą, a zaczyna być coraz bardziej popularna i wykorzystywana nie tylko w domach, ale i w przemyśle spożywczym. I choć jest zaliczana do grupy słodzików, to jednak jest zupełnie nieszkodliwa. Jest w 100% naturalna i nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla organizmu!
Sama używam stewii już od 2-3 lat i na dobre zagościła w mojej kuchni. Od pewnego czasu można ją kupić w wygodnych formach do wyboru: skoncentrowanych wyciągów w proszku, w formie tabletek, lub w płynie (moja ulubiona). Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, pojawia się też coraz częściej w większych marketach spożywczych, a nawet widziałam ją w rossmannie!
Znacie stewię? Używacie jej? Może widzieliście już zielone puszki CocaColi, czy nowy Sprite słodzony stewią? Ja spotkałam jeszcze jogurty pitne i activię ze stewią w składzie. U mnie całkowicie zastąpiła cukier. Dodaje ją do wypieków, deserów, lemoniady, śniadań na słodko… Jeśli znacie jakieś sklepowe produkty, które są słodzone stewią, napiszcie w komentarzu, chętnie się o nich dowiem:)