Słodki deser cappuccino z wafelkami

IMG_6396

IMG_6394

IMG_6332

IMG_6345

IMG_6318

IMG_6395

IMG_6270

Prosty, niewymagający pieczenia, przepyszny deser przypominający jednej z moich ulubionych deserów – tiramisu.

Do jego  wykonania zainspirował mnie wafelek Lusette o smaku cappucino. Kruchy, niezbyt słodki, a jego kawowo-czekoladowy smak działa pobudzająco na moje zmysły. Nie sposób mu się oprzeć!

PRZEPIS

Składniki:
  • 5 łyżek cappuccino
  • 200g śmietany kremówki
  • 300g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 3 wafelki Lusette o smaku cappuccino
  • kakao
  • filiżanka dużego cappuccino + 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody do nasączenia wafelków

Przygotowanie:

  1. Śmietanę kremówkę ubić, dodać 5 łyżek cappuccino, serek mascarpone i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.giphy-5
  2. Wafelki namoczyć przez krótką chwilę w ciepłej kawie z mlekiem, dzięki czemu kruche wafelki staną się miękkie i jeszcze bardziej kawowe.IMG_6190
  3. Każdy wafelek rozdzielić na 2 cieńsze warstwy.
  4. Ułożyć warstwę wafelków na dnie naczynia.
  5. Przykryć częścią masy śmietankowo-serowej.
  6. Ułożyć kolejną warstwę wafelków na którą wyłożyć resztę masy.giphy-2
  7. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  8. Przed podaniem posypać kakao.
  9. Smacznego!

 

 

Follow:

Komentarzy: 12

  1. KochamSlodkie blog
    14/02/2017 / 06:07

    Pyszny deserek

  2. PanZOgródka
    14/02/2017 / 07:56

    Oj, kusisz… <3

  3. Anonimowy
    14/02/2017 / 08:03

    Mniam..z tymi wafelkami, aż ślinka cieknie! Moje ulubione lusette to orzechowe ale nigdzie ich nei moge dostać :(

  4. Asiija
    14/02/2017 / 10:18

    Cudowny deser! Uwielbiam!

  5. Katarina
    14/02/2017 / 10:35

    ja też znam tylko klasyczne tiramisu, więc zapamiętam sobie tę wersję :)

  6. Anonimowy
    14/02/2017 / 10:36

    Wygląda obłędnie!

  7. 16/02/2017 / 21:03

    Nie tylko wygląda ale i smakuje!!!

  8. 23/02/2017 / 14:43

    Nigdy nie pomyślałabym, że te wafelki można tak dobrze spożytkować. Dzięki za pomysł i inspirujący przepis!

  9. Krystian
    25/03/2017 / 10:18

    Takie coś to był dzisiaj zjadł :)

  10. Kawosz Mateusz
    04/06/2017 / 09:54

    Uwielbiam Tiramisu, to mój ulubiony włoski deser, szkoda tylko, że jest kaloryczny, no ale czasami trzeba sobie poprawić nastrój :) Podany przepis również wygląda ciekawie, muszę spróbować. Wracając do tego typu słodkości, aby miały dobry smak koniecznie trzeba zastosować dobre espresso, ja używam do tego kawy ziarnistej zaparzonej w ekspresie kolbowym. Jeśli ktoś używa rozpuszczalnej to czysta profanacja włoskiej kuchni :)

  11. Paula
    15/07/2017 / 14:12

    Witam, jakie wymiary formy ? i jeśli chodzi o rozdzielenie batoników to mam to zrobić w sensie żeby jeden baton rozdzielić na 3 części ? bo nie bardzo rozumiem jak to zrobić.

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?