Słodki deser cappuccino z wafelkami

IMG_6396

IMG_6394

IMG_6332

IMG_6345

IMG_6318

IMG_6395

IMG_6270

Prosty, niewymagający pieczenia, przepyszny deser przypominający jednej z moich ulubionych deserów – tiramisu.

Do jego  wykonania zainspirował mnie wafelek Lusette o smaku cappucino. Kruchy, niezbyt słodki, a jego kawowo-czekoladowy smak działa pobudzająco na moje zmysły. Nie sposób mu się oprzeć!

PRZEPIS

Składniki:
  • 5 łyżek cappuccino
  • 200g śmietany kremówki
  • 300g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 3 wafelki Lusette o smaku cappuccino
  • kakao
  • filiżanka dużego cappuccino + 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody do nasączenia wafelków

Przygotowanie:

  1. Śmietanę kremówkę ubić, dodać 5 łyżek cappuccino, serek mascarpone i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.giphy-5
  2. Wafelki namoczyć przez krótką chwilę w ciepłej kawie z mlekiem, dzięki czemu kruche wafelki staną się miękkie i jeszcze bardziej kawowe.IMG_6190
  3. Każdy wafelek rozdzielić na 2 cieńsze warstwy.
  4. Ułożyć warstwę wafelków na dnie naczynia.
  5. Przykryć częścią masy śmietankowo-serowej.
  6. Ułożyć kolejną warstwę wafelków na którą wyłożyć resztę masy.giphy-2
  7. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  8. Przed podaniem posypać kakao.
  9. Smacznego!

 

 

Follow:

Komentarzy: 12

  1. KochamSlodkie blog
    14/02/2017 / 06:07

    Pyszny deserek

  2. PanZOgródka
    14/02/2017 / 07:56

    Oj, kusisz… <3

  3. Anonimowy
    14/02/2017 / 08:03

    Mniam..z tymi wafelkami, aż ślinka cieknie! Moje ulubione lusette to orzechowe ale nigdzie ich nei moge dostać :(

  4. Asiija
    14/02/2017 / 10:18

    Cudowny deser! Uwielbiam!

  5. Katarina
    14/02/2017 / 10:35

    ja też znam tylko klasyczne tiramisu, więc zapamiętam sobie tę wersję :)

  6. Anonimowy
    14/02/2017 / 10:36

    Wygląda obłędnie!

  7. 16/02/2017 / 21:03

    Nie tylko wygląda ale i smakuje!!!

  8. 23/02/2017 / 14:43

    Nigdy nie pomyślałabym, że te wafelki można tak dobrze spożytkować. Dzięki za pomysł i inspirujący przepis!

  9. Krystian
    25/03/2017 / 10:18

    Takie coś to był dzisiaj zjadł :)

  10. Kawosz Mateusz
    04/06/2017 / 09:54

    Uwielbiam Tiramisu, to mój ulubiony włoski deser, szkoda tylko, że jest kaloryczny, no ale czasami trzeba sobie poprawić nastrój :) Podany przepis również wygląda ciekawie, muszę spróbować. Wracając do tego typu słodkości, aby miały dobry smak koniecznie trzeba zastosować dobre espresso, ja używam do tego kawy ziarnistej zaparzonej w ekspresie kolbowym. Jeśli ktoś używa rozpuszczalnej to czysta profanacja włoskiej kuchni :)

  11. Paula
    15/07/2017 / 14:12

    Witam, jakie wymiary formy ? i jeśli chodzi o rozdzielenie batoników to mam to zrobić w sensie żeby jeden baton rozdzielić na 3 części ? bo nie bardzo rozumiem jak to zrobić.

Skomentuj