Słodki deser cappuccino z wafelkami

IMG_6396

IMG_6394

IMG_6332

IMG_6345

IMG_6318

IMG_6395

IMG_6270

Prosty, niewymagający pieczenia, przepyszny deser przypominający jednej z moich ulubionych deserów – tiramisu.

Do jego  wykonania zainspirował mnie wafelek Lusette o smaku cappucino. Kruchy, niezbyt słodki, a jego kawowo-czekoladowy smak działa pobudzająco na moje zmysły. Nie sposób mu się oprzeć!

PRZEPIS

Składniki:
  • 5 łyżek cappuccino
  • 200g śmietany kremówki
  • 300g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 3 wafelki Lusette o smaku cappuccino
  • kakao
  • filiżanka dużego cappuccino + 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody do nasączenia wafelków

Przygotowanie:

  1. Śmietanę kremówkę ubić, dodać 5 łyżek cappuccino, serek mascarpone i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.giphy-5
  2. Wafelki namoczyć przez krótką chwilę w ciepłej kawie z mlekiem, dzięki czemu kruche wafelki staną się miękkie i jeszcze bardziej kawowe.IMG_6190
  3. Każdy wafelek rozdzielić na 2 cieńsze warstwy.
  4. Ułożyć warstwę wafelków na dnie naczynia.
  5. Przykryć częścią masy śmietankowo-serowej.
  6. Ułożyć kolejną warstwę wafelków na którą wyłożyć resztę masy.giphy-2
  7. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  8. Przed podaniem posypać kakao.
  9. Smacznego!

 

 

11 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3

    Mniam..z tymi wafelkami, aż ślinka cieknie! Moje ulubione lusette to orzechowe ale nigdzie ich nei moge dostać :(

  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 9
  9. 10
  10. 11

    Uwielbiam Tiramisu, to mój ulubiony włoski deser, szkoda tylko, że jest kaloryczny, no ale czasami trzeba sobie poprawić nastrój :) Podany przepis również wygląda ciekawie, muszę spróbować. Wracając do tego typu słodkości, aby miały dobry smak koniecznie trzeba zastosować dobre espresso, ja używam do tego kawy ziarnistej zaparzonej w ekspresie kolbowym. Jeśli ktoś używa rozpuszczalnej to czysta profanacja włoskiej kuchni :)

Skomentuj

Zobacz również