BiteDelite-bezy-serca-1869

BiteDelite-bezy-serca-1877

BiteDelite-bezy-serca-1882

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt sprawdzi się idealnie podczas walentynkowej kolacji, i nie tylko

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 białka
  •  1/2 szklanki cukru (lub kilka kropel stewii w płynie)
  • dodatkowo można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier (lub stewię) i dalej miksować.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt serc.
  3. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h, do wysuszenia.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.