Sałatka z truskawkami, rukolą i szynką prosciutto skropiona balsamiczno-miodowym dressingiem

To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich przystawek.  Typowo włoski smak przełamany słodkimi owocami. Idealna na lunch lub starter obiadowy. PRZEPIS Składniki: 1 garść rukoli kilka truskawek, umytych, obranych i pokrojonych 2 plasterki szynki prosciutto paluchy grissini świeżo zmielony pieprz Dressing: 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu szczypta pieprzu Przygotowanie: Składniki na dressing wymieszać. Aby dressing stał sie gęstszy, podgrzewać…
Zobacz post
Share:

Odświeżająca sałatka: melon z mięta

Świetna na upalne letnie dni, może być podawana samodzielnie, jako przystawka lub dodatek np. do grillowanego kurczaka czy szynki parmeńskiej. PRZEPIS Składniki: 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka miodu kulki wydrążone z 1/2 melona z miąższem koloru zielonego   Przygotowanie: W miseczce wymieszać posiekaną mięte z sokiem z pomarańczy, limonki i…
Zobacz post
Share:

Sałatka z rukolą i truskawkami

Cudowne połączenie słodkich owoców, delikatnego twarogu z wytrawnym smakiem rukoli i nutką pieprzu. Jedna z moich ulubionych fit-sałatek! Składniki: rukola truskawki ser biały płatki migdałowe ziarna słonecznika syrop balsamiczny Przygotowanie: Liście rukoli ułożyć na talerzu. Truskawki dokładnie umyć, obrać ze szypułek, pokroić i ułożyć na rukoli. Następnie posypać pokruszonym serem białym i uprażonymi płatkami migdałów oraz ziarnami słonecznika. Skropić sosem…
Zobacz post
Share:

Sałatka z pieczonych buraków: z serkiem, roszponką i prażonymi …

Bardzo prosta i smaczna delikatna sałatka z jednym z moich ulubionych warzyw. Składniki: 3-4 gotowane a najlepiej pieczone małe buraczki garść roszponki garść rukolibiały ser kozi prażone na patelni płatki migdałów odrobina oliwy z oliwek i wysokiej jakości sosu balsamicznego Przygotowanie: Buraczki piec w skórce na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 1,5 h (jeśli nie mamy…
Zobacz post
Share:

Szparagi w aksamitnym sosie

PRZEPIS Składniki: 250g zielonych szparagów 100g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soku z limonki szczypta soli i pieprzu świeży szpinak Przygotowanie: Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki. Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim…
Zobacz post
Share: