Sałatka z pieczonych buraków: z serkiem, roszponką i prażonymi migdałami

8377119015_2361f2a1dc_z

8378194672_73724d5a78_z

Bardzo prosta i smaczna delikatna sałatka z jednym z moich ulubionych warzyw.

Składniki:

  • 3-4 gotowane a najlepiej pieczone małe buraczki
  • garść roszponki
  • garść rukolibiały ser kozi
  • prażone na patelni płatki migdałów
  • odrobina oliwy z oliwek i wysokiej jakości sosu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Buraczki piec w skórce na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 1,5 h (jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu, obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie)
  2. Płatki migdałów uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły.
  3. Rukolę i roszponkę ułożyć na talerzu.
  4. Ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na liściach sałaty.
  5. Następnie posypać pokruszonym serem kozim i uprażonymi płatkami migdałów
  6. Skropić oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.
  7. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem wg uznania.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?