Sałatka z buraczkami, mandarynkami i pistacjami

IMG_1048 IMG_1054

IMG_1050

Gotowane, a najlepiej pieczone buraki mają słodki, intensywny smak i nasycony kolor, dzięki czemu znakomicie komponują się z cytrusami. Dodatek chrupiących, lekko słonych pistacji sprawdził się wyśmienicie.

Ta szybka sałatka jest moją propozycją przystawki, nie tylko na walentynkowy wieczór ale na co dzień.
PRZEPIS
Składniki (na 1 porcję):
  • 2 małe pieczone (lub gotowane) buraki
  • 2 mandarynki
  • garść pistacji
Przygotowanie:
  1. Ugotowane buraczki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu.
  2. Mandarynki obrać, pokroić usuwając przy tym błonki, wyłożyć na buraczki.
  3. Całość posypać pokruszonymi pistacjami.
  4. Podawać z sosem.
sos
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z 1-2 mandarynek
  • odrobina czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i sos gotowy.

 

Follow:

Skomentuj