Pstrąg w pomarańczach z marchewką i migdałami

bitedelite-pstrag-w-pomaranczach-77431

bd-pstrag-w-pomaranczach-77381

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 średnie pstrągi, umyte, wypatroszone, bez głowy
  • 25g płatków migdałowych
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki masła
  • młoda marchewka typu „baby”
  • 3 ziemniaki, umyte, pokrojone w łódeczki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 190°C.
  2. Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, skropić oliwą, posypać przyprawami, może być mieszanka do warzyw lub sama sól i pieprz. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 30 min.
  3. Roztopionym masłem natrzeć ryby w środku i na zewnątrz.
  4. Przekroić 1 pomarańczę na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby, w środku i na zewnątrz. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ryby włożyć do piekarnika lub w folii aluminiowej na rozgrzany ruszt i piec przez ok 20 min.
  6. W między czasie, obrać i pokroić na cząsteczki 1 pomarańczę. Wrzucić na patelnię razem z łyżeczką miodu i pozostałą częścią masła. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
  7. Upieczone ryby wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałów. Podawać z pieczonymi ziemniakami i glazurowaną w pomarańczy marchewce.

 

Skomentuj

Zobacz również