BITEDELITE-pstrag-pieczony-z-pieczarkami-2235

BITEDELITE-pstrag-pieczony-z-pieczarkami-2239

Jeśli lubisz ryby to koniecznie przygotuj smacznego pstrąga pieczonego z cebulką i pieczarkami. Obiad gotowy w zaledwie pół godziny z udziałem pysznej, świeżej ryby. I to przy małym nakładzie pracy – tak lubię. Jako dodatek proponuję świeżą bagietkę.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
  • 1 mała cebula
  • kilka pieczarek
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka plastrów cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200° C.
  2. Cebulkę delikatnie zeszklić na oliwie, dodać pieczarki i przez chwilę dusić.
  3. Umytą rybę natrzeć sokiem z cytryny (lub limonki) wymieszanym z oliwą, solą i pieprzem. Włożyć do formy do pieczenia.
  4. Dodać podsmażoną cebulkę i pieczarki, a także pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku. Część włożyć do środka ryby.
  5. Zapiekać przez ok 20-30 min w zależności od wielkości ryby.
  6. Serwować z plastrami cytryny, upieczonymi pieczarkami i cebulką.
Follow:

Komentarzy: 4

  1. magdziulek
    16/04/2015 / 13:06

    Bardzo prosto i smacznie i zdrowo!

  2. Mysza
    16/04/2015 / 14:47

    uwielbiam pieczonego pstrąga !!!

  3. gość
    16/04/2015 / 14:49

    Rybom nie należy usuwać oczu – są wtedy smaczniejsze- tego nauczono mnie we Francji. Plus za to!

  4. gość
    16/04/2015 / 15:01

    na twoich zdjęciach nawet ryba wygląda apetycznie!

Skomentuj