Chrupiące chipsy z buraków

PRZEPIS Składniki: buraki, tak dużo jak się chce oliwa z oliwek sól morska do smaku lub mieszanka przypraw (czosnek, rozmaryn, tymianek, sól) Przygotowanie  (wersja pieczona) Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej. Plastry warzyw…
Zobacz post
Share:

Popcorn na słodko

Popcorn na słodko? W mikrofalówce? Bez tłuszczu? Polecam! Przygotowanie takiej przekąski jest bardzo łatwe. Wystarczy kuchenka mikrofalowa i… PRZEPIS Składniki: suche ziarna kukurydzy (popcorn) biała czekolada posypka cukrowa różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) papierowa torebka śniadaniowa Przygotowanie: Do torebki wsypać surowy popcorn, brzegi torebki zawinąć, aby się nie otwarła podczas prażenia i nie wystrzeliło popcornem po całej mikrofalówce polecam ją zszyć nitką na…
Zobacz post
Share:

Pieczone frytki

PRZEPIS Składniki: ziemniaki przyprawy (ja wymieszałam: pieprz, paprykę słodką i ostrą, tymianek, majeranek, cząber, koperek, kolendrę i suszony czosnek) oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie: Ziemniaki w skórkach pokroić w ósemki, wyłożyć na blasze skropić oliwą, oprószyć mieszanką przypraw i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 50 min. Podawać z dipem czosnkowym lub koperkowym.
Zobacz post
Share:

Owsiane ciasteczka mocno bakaliowe

   PRZEPIS Składniki suche: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki otrębów 1 szklanka mąki 1 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanki orzechów łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Składniki mokre: 1 szklanka soku jabłkowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 jajko Przygotowanie: Wymieszać ze sobą osobno składniki suche i osobno składniki mokre. Połączyć ze sobą wymieszane składniki suche i mokre. Konsystencja…
Zobacz post
Share:

Ogórkowe łódeczki

PRZEPIS Składniki: świeży ogórek serek wiejski koperek Przygotowanie: Ogórka przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ wymieszać z serkiem wiejskim i z posiekanym koperkiem. Przygotowanym farszem wypełnić połówki ogórka Na koniec pokroić nafaszerowanego ogórka na małe kawałki.
Zobacz post
Share: