Chrupiące chipsy z buraków

PRZEPIS Składniki: buraki, tak dużo jak się chce oliwa z oliwek sól morska do smaku lub mieszanka przypraw (czosnek, rozmaryn, tymianek, sól) Przygotowanie  (wersja pieczona) Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej. Plastry warzyw…
Zobacz post
udostępnij

Popcorn na słodko

Popcorn na słodko? W mikrofalówce? Bez tłuszczu? Polecam! Przygotowanie takiej przekąski jest bardzo łatwe. Wystarczy kuchenka mikrofalowa i… PRZEPIS Składniki: suche ziarna kukurydzy (popcorn) biała czekolada posypka cukrowa różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) papierowa torebka śniadaniowa Przygotowanie: Do torebki wsypać surowy popcorn, brzegi torebki zawinąć, aby się nie otwarła podczas prażenia i nie wystrzeliło popcornem po całej mikrofalówce polecam ją zszyć nitką na…
Zobacz post
udostępnij

Pieczone frytki

PRZEPIS Składniki: ziemniaki przyprawy (ja wymieszałam: pieprz, paprykę słodką i ostrą, tymianek, majeranek, cząber, koperek, kolendrę i suszony czosnek) oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie: Ziemniaki w skórkach pokroić w ósemki, wyłożyć na blasze skropić oliwą, oprószyć mieszanką przypraw i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 50 min. Podawać z dipem czosnkowym lub koperkowym.
Zobacz post
udostępnij

Owsiane ciasteczka mocno bakaliowe

   PRZEPIS Składniki suche: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki otrębów 1 szklanka mąki 1 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanki orzechów łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Składniki mokre: 1 szklanka soku jabłkowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 jajko Przygotowanie: Wymieszać ze sobą osobno składniki suche i osobno składniki mokre. Połączyć ze sobą wymieszane składniki suche i mokre. Konsystencja…
Zobacz post
udostępnij

Ogórkowe łódeczki

PRZEPIS Składniki: świeży ogórek serek wiejski koperek Przygotowanie: Ogórka przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ wymieszać z serkiem wiejskim i z posiekanym koperkiem. Przygotowanym farszem wypełnić połówki ogórka Na koniec pokroić nafaszerowanego ogórka na małe kawałki.
Zobacz post
udostępnij