Podwójnie zapiekane ziemniaki z serem i kiełbaską

7187771865_2d1759e817_z7187772011_05857de42c_z  7187771787_a827e9e891_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • kawałek kiełbasy, pokrojonej
  • 1/2 szklanki startego sera (najlepiej typu cheddar)
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200° C.
  2. Ziemniaki przeciąć na pół i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok 25 min, aż ziemniaki zmiękną.
  3. W między czasie podsmażyć kawałki kiełbasy i zetrzeć ser.
  4. Wyciągnięte z piekarnika ziemniaki lekko wystudzić, wydrążyć środek zostawiając skorupkę tak aby nie pękła Środek każdej „łódeczki” wysmarować masłem.
  5. Pozostałą wydrążoną część ziemniaka pokroić na drobne kawałki i dodać do kiełbasy. Dodać jajko i wszystko razem wymieszać. Przyprawić. Dodać ser.
  6. Miksturę nakładać do ziemniaków i piec przez ok 15-20 min aż jajko się zetnie a ser zarumieni.
Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?