PRZEPIS
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- kawałek kiełbasy, pokrojonej
- 1/2 szklanki startego sera (najlepiej typu cheddar)
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200° C.
- Ziemniaki przeciąć na pół i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok 25 min, aż ziemniaki zmiękną.
- W między czasie podsmażyć kawałki kiełbasy i zetrzeć ser.
- Wyciągnięte z piekarnika ziemniaki lekko wystudzić, wydrążyć środek zostawiając skorupkę tak aby nie pękła Środek każdej „łódeczki” wysmarować masłem.
- Pozostałą wydrążoną część ziemniaka pokroić na drobne kawałki i dodać do kiełbasy. Dodać jajko i wszystko razem wymieszać. Przyprawić. Dodać ser.
- Miksturę nakładać do ziemniaków i piec przez ok 15-20 min aż jajko się zetnie a ser zarumieni.