Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

7774380894_1782e6290f_z7774381150_4dc1781dbe_z  7774381864_30059c0c8a_z

Ciekawe połączenie składników na cienkim spodzie pizzy. Pycha!

PRZEPIS

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 5 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 150 ml wody
  • mąka do podsypania
  1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać wodę i delikatnie wyrabiać ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją obiętość.

Pozostałe składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego z olejami z siemienia lnianego
  • 50 g sera koziego
  • 1 gruszka, pokrojona w plastry
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 szklanka liści rukoli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Ciasto rozwałkować na okrągły placek lub 2 mniejsze.
  3. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą z oliwek, położyć ciasto.
  4. Na wierzchu położyć plastry gruszki, szynki, pokruszyć ser.
  5. Pokropić oliwą.
  6. Piec 15 min do zrumienienia ciasta. Gdy składniki będą się przypalać zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
  7. Gotową pizzę udekorować liśćmi rukoli. Posypać orzechami.
  8. Pokroić na 6 części i podawać:)
Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?