Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

output_GWf5OB

BiteDelite-pierozki-ze-szpinakiem-0341BiteDelite-pierozki-ze-szpinakiem-0355  BiteDelite-pierozki-ze-szpinakiem-0386BiteDelite-pierozki-ze-szpinakiem-0380

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 50g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć.
  3. Następnie wrzucić umyte liście świeżego szpinaku lub rozmrożony szpinak, przykryć i dusić przez kilka minut.
  4. Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Odsączyć dokładnie.
  5. Wymieszać wraz z pokruszonym serem feta. Odstawić.
  6. Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty.
  7. Na środek każdego ułożyć kopiatą łyżkę  (lub dwie – w zależności od wielkości kwadracików)  farszu.
  8. Każdy kwadrat złożyć na pół i docisnąć lekko brzegi aby się skleiły.
  9. Umieścić na papierze do pieczenia i brytfannie
  10. Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
  11. Udekorować ziołami ( ja użyłam tymianku) podawać z dipem, np. czosnkowym.

2 Comments

  1. 1

    Przepyszne! A do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu :)
    Dziś zaserwowałam na obiad i znikły w takim tempie, w jakim je zrobiłam ;)

Skomentuj

Zobacz również