Pieczone mini donuts z kremem kokosowym i orzechami

BiteDelite-donaty-2909

BiteDelite-donaty-xl-2993

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 kostki czekolady starte
  • orzechy pokruszone

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać resztę i zmiksować na gładką masę.
  2. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wlewać na rozgrzane urządzenie do pieczenia pączków*.
  3. Piec ok 2-3 min. Wyciągać i piec kolejne partie.
  4. Gotowe pączki smarować kremem: ubita śmietana z cukrem pudrem.
  5. Posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami.

* jeśli nie posiadamy urządzenia do pieczenia pączków, możemy upiec je w piekarniku nagrzanym do 175st C w foremkach do pieczenia oponek przez 10-12 min aż nabiorą złotego koloru.

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Skomentuj

Zobacz również