Pieczone frytki z batatów

BITEDELITE-baked-sweet-potato-fries-7801

BITEDELITE-baked-sweet-potato-fries-7791 BITEDELITE-baked-sweet-potato-fries-7803

 

Słodkie chrupiące, mogą być nieco ostre jeśli zechcesz. Bardzo smaczne i zdrowe! Frytki z batatów mogą być znakomitym dodatkiem do obiadu. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo. To moja ulubiona ostatnio przekąska :) Koniecznie musicie tego spróbować!

 

Składniki

  • 1 duży batat na osobę
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielona sól, pieprz
  • w zależności od smaku, można użyć dodatkowo: słodkiej lub ostrej papryki, kminek, posiekane świeże zioła (pietruszka, kolendra) lub tak jak ja, biały sezam.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  2. Umyte i wyszorowane bataty pokroić w grube paski (można obrać ze skórki jednak ja wolę z). Skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
  3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy bataty i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Dopóki bedą lekko przypieczone, w środku miękkie ale na zewnątrz chrupiące.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami (sezam, zioła, zmielone ostre przyprawy).
  5. Do frytek pasuje jogurt oraz sosy i dipy na bazie śmietany.

Skomentuj

Zobacz również