Serca bezowe

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt sprawdzi się idealnie podczas walentynkowej kolacji, i nie tylko PRZEPIS Składniki: 2 białka  1/2…
Zobacz post
udostępnij

Sałatka z buraczkami, mandarynkami i pistacjami

Gotowane, a najlepiej pieczone buraki mają słodki, intensywny smak i nasycony kolor, dzięki czemu znakomicie komponują się z cytrusami. Dodatek chrupiących, lekko słonych pistacji sprawdził się wyśmienicie. Ta szybka sałatka jest moją propozycją przystawki, nie tylko na walentynkowy wieczór ale na co dzień. PRZEPIS Składniki (na 1 porcję): 2 małe pieczone (lub gotowane) buraki 2 mandarynki garść pistacji Przygotowanie: Ugotowane…
Zobacz post
udostępnij

Paluchy z ciasta francuskiego z szynką, serem i czarnuszką

Paluszki sprawdzą się zarówno na śniadanie – idealnie smakują z jajkiem na miękko! I  jako samodzielna przekąska. 1. Kawałki szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na papierze do pieczenia. 2. Na kawałkach szynki ułożyć paski ciasta francuskiego. 3. Posypać startym serem. 4. Oprószyć słodką papryką. 5. Posypać czarnuszką (można pominąć lub użyć kminku lub sezamu). 6. Każdy pasek zawinąć. 7. Włożyć do nagrzanego piekarnika…
Zobacz post
udostępnij