Pieczone pączki są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy dbają o linię. Dla tych, którzy mogą sobie pozwolić na więcej, proponuję przełożyć pączki kremem.
PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanka mleka
- 3 łyżki masła, roztopinego
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać resztę i zmiksować na gładką masę.
- Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wlewać na rozgrzane urządzenie do pieczenia pączków*.
- Piec ok 2-3 min. Wyciągać i piec kolejne partie.
- Gotowe pączki przekroić na pół i udekorować kremem .
* jeśli nie posiadamy urządzenia do pieczenia pączków, możemy upiec je w piekarniku nagrzanym do 175st C w foremkach do pieczenia oponek przez 10-12 min aż nabiorą złotego koloru.
KREM
- 30 g masła w pokojowej temperaturze
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kropla ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka śmietany kremówki (ok 30%)
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce śmietanki kremówki i miksować aż uzyskana zostanie kremowa konsystencja.
- Krem nakładać na pączki przy pomocy dużej tylki w kształcie gwiazdki (na jedną przekrojoną połówkę pączka nałożyć krem i przykryć drugą połówką).