Orzechowe babeczki

6210555792_3492f82c02_z

6210027807_abed7a1b65_z

6210541800_68e9539169_z

PRZEPIS

Składniki:

składniki suche:

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru (jesli nie dekoruję babeczek ani nie dodadę białej czekolady czy innych dodatkowych slodkich skladnikow do ciasta – dodaję szklankę cukru)
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich

składniki mokre:

  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schlodzonego masła

inne:

  • krem czekoladowy i morelowy lub bita śmietana
  • orzechy, pokruszone

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  4. Wystudzić i udekorować kremem czekoladowym, morelowym lub bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?