Omlecik z pomidorami i bazylią

BiteDelite-omlet-z-pomidorkami-4571

BiteDelite-omlet-z-pomidorkami-4573BiteDelite-omlet-z-pomidorkami-4568

Dzisiaj proponuje wersję śniadaniową po włosku z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta pieprzu (jeśli wersja na słono)
  • szczypta ziół – polecam mieszankę ziół włoskich w młynku Kotanyi
  • 2 łyżki masła
  • 4 małe pomidorki

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepać razem z wodą, solą i pieprzem (polecam także suszone zioła np: oregano,bazylia,rozmaryn, cząber czy estragon).
  2. Pomidorki przekroić na pół. Na patelni roztopić masło i zostawić na minimalnym ogniu. (Im mniejsza patelnia tym lepiej – ja użyłam 20cm, idealna byłaby 18cm albo mniejsza, wtedy omlet byłby bardziej  puszysty)
  3. Roztrzepane jajko wlać na rozgrzane masło, ułożyć pomidorki i smażyć na małym ogniu.  Gdy omlet będzie już ścięty na wierzchu, wyłożyć na talerz.
  4. Udekorować świeżą bazylia i podawać.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?