PRZEPIS
Składniki:
- 6 nóżek z kurczaka
- 1 pomarańcza, pokrojona w plastry
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- tarta skórka z 1/3 pomarańczy
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
- Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i startym imbirem. Do marynaty dodać umyte nóżki z kurczaka.
- Odstawić do lodówki na min 30 min, najlepiej na całą noc.
- Gdy mieso jest już zamarynowane, piekarnik nagrzać do 180-200st C.
- Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i plastrami pomarańczy, posypać sezamem.
- Zapiekać 50-60 min, od czasu do czasu podlewając sosem, który uwolniło zapiekane mięso.
- Gdy potrawa jest gotowa, przełożyć na talerze, podawać z ziemniakami.