output_mmrJjCBiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5159
BiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5187

BiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5180

BiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5185

BiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5176

BiteDelite-mazurek-truskawki-z-bita-smietana-5170

Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam fantastyczny pomysł. Mini mazurek deserowy. Tradycyjny kruchy spód z truskawkami i bitą śmietaną z listkami świeżej mięty. Wszystko obficie polane roztopioną czekoladą.

PRZEPIS

Ciasto kruche

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Dodatki:

  • dżem truskawkowy
  • bita śmietana
  • truskawki
  • roztopiona czekolada mleczna
  • liście mięty

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
  6. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
  7. Schłodzić.
  8. Wierzch posmarować truskawkowym dżemem.
  9. Ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę (min 30%) wyłożyć na warstwie dżemu.
  10. Następnie położyć pokrojone truskawki i liście świeżej mięty.
  11. Całość polać roztopioną czekoladą.

 

Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.