BITEDELITE-mazure-jajeczko-z-popcornem-i-karmelem-1777

BITEDELITE-mazure-jajeczko-z-popcornem-i-karmelem-1778

BITEDELITE-mazure-jajeczko-z-popcornem-i-karmelem-1779

BITEDELITE-mazure-jajeczko-z-popcornem-i-karmelem-1784

BITEDELITE-mazure-jajeczko-z-popcornem-i-karmelem-1781
Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam fantastyczny pomysł. Mini mazurek deserowy. Tradycyjny kruchy spód i tradycyjna kajmakowa warstwa wyłożona solonym popcornem. Wszystko to obficie polane roztopioną czekoladą i karmelem. Warto spróbować.. chyba, że jesteś na diecie to ostrożnie – na malutkim kawałku się nie skończy :)

PRZEPIS

Ciasto kruche

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Dodatki:

  • masa kajmakowa
  • szklanka popcornu (może być gotowy, solony)
  • karmel
  • roztopiona czekolada (najlepiej taka z dużą zawartością kakao)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
  6. Piec ok 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
  7. Schłodzić.
  8. Wierzch posmarować masą kajmakową.
  9. Następnie rozsypać usmażony, lekko posolony popcorn.
  10. Obficie polać roztopioną czekoladą i karmelem.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.