6146559995_024f9cd9ed_z

6146560259_e05ab9b6ee_z

6147109864_08b3d978c4_z

PRZEPIS

Składniki:

  • pocięty w paseczki płat nori (wodorosty)
  • 3-4 marchewki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1  łyżka słodkiego wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżki oleju sezamowego
  • biały sezam

Przygotowanie:

  1. Obrać marchewkę i pokroić na cieniutkie paseczki średniej długości.
  2. Wymieszać ze sobą sos sojowy, cukier, i wino ryżowe.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić marchewkę i smażyć chwilkę na małym ogniu. Wlać przygotowaną mieszankę. Gotować chwilę.
  4. Ugotowaną marchewkę podzielić na kilka porcji, każdą zawinąć paseczkiem wodorostu.
  5. Ułożyć na talerzu po 3 porcje „marchewkowych kokardek”. Posypać sezamem.
  6. Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
  7. Idealne jako zdrowa przekąska lub dodatek do sushi.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.